The True Story Of The Attack On OPPO Low Yat Plaza

What is the true story of the attack on OPPO Low Yat Plaza? It’s been 46 hours since 7 youths attacked the OPPO outlet in Low Yat Plaza, and we have learned a lot about what precipitated that attack. In this article, we will reveal what really happened before and during the attack, based on information pieced together from various sources.

We will also reveal the police investigative report on the incident, which should shed a great deal of light on the matter. And to settle any and all doubts, we will share with you the CCTV footage that shows the theft.

 

The Sequence Of Events In Low Yat Plaza

These sequence of events were pieced together from the police report (below) as well as other sources, including video footages that we have posted. If there are any errors, please let us know. We will update this sequence of event as and when we receive new information.

  1. Shahrul Anuar bin Abdul Aziz and his friend Mohamad Khairul Azmi bin Mazlan went to Plaza Low Yat to purchase the Lenovo S860 smartphone.
  2. Shahrul approached See Ming Ho, an employee at TechAsia Boutique (Lot UG K021) in Low Yat Plaza, to see the Lenovo S860 smartphone. (4:47 pm)
  3. After inspecting the Lenovo S860 smartphone and bargaining with Ming Ho for a discount and free gift, Shahrul agreed to the deal.
  4. Ming Ho got distracted when he went to retrieve the free gift, and Shahrul took the opportunity to run away with the Lenovo S860.
  5. Ming Ho spotted him running down the escalator and started shouting that he just stole a smartphone.
  6. Shahrul tripped and fell in front of the OPPO showroom on the ground floor. The OPPO Malaysia employees there played a major role in apprehending Shahrul and Mohamad Khairul, although the circumstances surrounding Mohamad Khairul‘s apprehension remain a mystery. The involvement of the OPPO Malaysia employees would play a crucial role in the later altercation.
  7. The Lenovo S860 smartphone was not found in either of their possessions, but the police have CCTV footage that show Shahrul taking the smartphone and leaving with it.
  8. Both Shahrul and Mohamad Khairul were later handed over to the police.
  9. Shahrul later admitted to the police he stole the Lenovo S860 smartphone, but he dropped it when he fell.
  10. Mohamad Khairul was released by the police, probably because he was not directly involved in the theft.
  11. Mohamad Khairul brought 6 other members of his gang to Low Yat Plaza to take revenge on the OPPO salesman who caught him. The police has identified them as Ayie, Mat, Tiger (a policeman from KS Ampang Jaya), Wan, Ali & Baby(7:50 pm)
  12. They attacked the OPPO employees and trashed the OPPO showroom before employees from other stores joined in and evicted them from Low Yat Plaza.
  13. After he was arrested for the assault, Mohamad Khairul admitted that they all took drugs before they went to Low Yat Plaza to attack the OPPO employees.

 

The CCTV Footage

There has been so much debate over who’s telling the truth. The police claims to have the CCTV footage that proves that Shahrul stole the Lenovo S860 smartphone. We now have the CONFIRMED CCTV footage of the Shahrul looking over the Lenovo S860 and then disappearing with it. It’s very poor quality but Malaysiakini has verified this to be the correct video footage.

Note the shirt being worn by the suspect in the CCTV footage above and the picture below. Also note that the salesman is wearing an ASUS “See What Others Can’t See t-shirt, not an OPPO t-shirt. This is because he is NOT an OPPO employee, but an employee of TechAsia Boutique located on the upper ground floor.

This is reportedly the accused, Shahrul Anuar bin Abdul Aziz
This is reportedly the accused, Shahrul Anuar bin Abdul Aziz

 

The Police Investigative Report

This is the police investigative report that has been circulating on the Internet. We have no idea how accurate this is, although it seems to jive with the other sources and pieces of evidence we have accumulated so far.

LAPORAN POLIS BERHUBUNG PERGADUHAN DI LOW YAT PLAZA DIJADIKAN THSL RPT:-23377/15 DAN DIKAITKAN DENGAN THSL RPT:-23347/15
—————————————


Pada 11 JUL 2015 jam 2231, satu laporan polis telah dibuat oleh seorang lelaki cina berkaitan pergaduhan di Upper Ground, Low Yat Plaza. Laporan polis ini dibuat di Balai Polis TUN H.S.LEE dan dijadikan Thsl Rpt:-23377/15. Laporan polis ini berkait ekoran kes curi yg dijadikn Thsl Rpt:-23347/15.

Butir-butir Pengadu
————————

2.(a) Butir-butir pengadu Thsl Rpt:- 23377/15 adalah seperti berikut :-

Nama : NG Han Sang
No KP : xxxxxxxxxx
Umur : 35 Tahun 3 Bulan
Pekerjaan : Peniaga
Alamat : xxxxxx xxxxx  xxxx ,51000,KUALA LUMPUR.

(b) Butir-butir pengadu Thsl Rpt:- 23347/15 adalah seperti berikut :-

Nama :SEE Ming Ho
No KP : xxxxxxxxxxxxx
Umur : 27 Tahun 8 Bulan
Pekerjaan : Pekerja kedai telefon
Alamat : xxxx xxxxx xxxxx xxxxx xxx ,KUALA LUMPUR.

Ringkasan Laporan Polis
—————————-
3. Ringkasan laporan polis adalah seperti berikut :-

(a) Thsl Rpt:-23377/15
Pada 11 JUL 2015 jam 2000 pengadu telah menerima panggilan daripada supervisor kedai telefon milik pengadu di lot G 31 Low Yat menyatakan ada kes gaduh telah berlaku.Setelah bertanya dengan pekerja yang lain pengadu mendapat tahu petang tadi terdapat kes curi di upper ground dan tempat yang berlakunya pergaduhan ini adalah kedai yang menangkap lelaki melayu yang telah curi telefon bimbit petang tadi. Pekerja pengadu menyatakan kekecohan itu dilakukan oleh 7 lelaki melayu. Mereka telah pecahkan kedai dan juga telefon bimbit serta telah memukul 2 pekerja pengadu dan mengalami kecederaan. Pengawal keselamatan dah cuba untuk meleraikan kekecohan tersebut tetapi tidak diendahkan. Lelaki melayu tersebut menyatakan bahawa bapanya polis dan tak takut pun masuk dalam lokap. Apabila ramai pekerja di dalam Low Yat berada di kawasan tersebut, kesemua mereka melarikan diri. Pekerja saya dapat menangkap gambar dan video semasa kekecohan berlaku.

(b) Thsl Rpt:-23347/15.
Pada 11 JUL 2015 jam 1647 semasa pengadu sedang menjaga kedai telefon bimbit di alamat Techasia Boutique lot UG k021, Plaza Low Yat, Jalan Bukit Bintang KUALA LUMPUR telah datang 1 lelaki Melayu melihat dan meminati satu telefon jenis lenovo jenis s860. Lelaki tersebut telah meminta kurangkan harga dan pengadu bersetuju untuk mengurangkan harga, Lelaki melayu tersebut telah bersetuju untuk membeli telefon tersebut. Apabila pengadu leka untuk mengambil free gift untuk diberikan kepada lelaki tersebut pengadu dapati lelaki tersebut telah hilang. Pengadu menjerit menyatakan pencuri apabila nampak lelaki melayu tersebut sedang turun dari tangga bergerak dan pada masa yang sama orang ramai berjaya menangkap lelaki berkenaan di tingkat bawah. Pengadu mendapati telefon itu telah tiada pada lelaki tersebut telah menyerahkan lelaki tersebut kepada pengawal keselamatan dan semasa di dalam bilik pengawal keselamatan lelaki melayu itu menyatakan yang beliau orang kuat Bukit Bintang. Pengadu telah hubungi pihak polis dan mereka telah dibawa ke balai polis untuk membuat laporan.

Tindakan Polis
—————–
4.Kedua-dua kes ini telah dirujuk kepada INSP. SHAHRIR bin MOHAMAD – Pegawai Penyiasat IPD DANG WANGI untuk siasatan lanjut. Thsl/23377/15 disiasat di bawah sek 147kk & 427kk manakala Thsl/23347/15 disiasat di bawah sek 379kk.

5. Tangkapan Thsl/23377/15 ialah MOHAMAD KHAIRUL AZMI bin MAZLAN No KPT: xxxxxx-xx-xxxx. Tangkapan Thsl/23347/15 ialah SHAHRUL ANUAR bin ABDUL AZIZ No KPT xxxxxx-xx-xxxx. Kedua-dua saspek direman 3 hari mulai 12/7/2015.

Siasatan Awal SB DW
————————-
6. Kedua-dua saspek tlh pergi ke Low Yat Plaza utk beli HP, SHAHRUL tlh melarikn HP namun orang awam tlh melakukn tangkapan & menyerahkn kedua-dua saspek kpd pengawal keselamatan. Anggota MPV tlh membuat tangkapan semula utk dibawa balik ke balai THSL. Walau bagaimanapun, KHAIRUL tlh dibebaskn.

7. KHAIRUL tlh panggil geng2nya utk pergi ke kedai OPPO Plaza Low Yat utk balas dendam.

8. Hasil siasatan & soal siasat SB DW adalah spt berikut:-
i) SHAHRUL mengaku mencuri telefon bimbit namun tlh jatuh ketika melarikn diri.
ii) CCTV tlh merakamkan perbuatan SHAHRUL melarikn telefon bimbit.
iii) Mengaku mereka telah ambil dadah sebelum pergi ke Plaza Low Yat.
iv) KHAIRUL telah mengaku panggil geng utk membalas dendam di Plaza Low Yat. Antara geng2 yg dikenalpasti adalah Ayie, Mat, Tiger (Anggota Polis KS Ampang Jaya), Wan, Ali & Baby.

Mesyuarat Perancangan T/KPD DW
————————————
9. Mesy tlh dipengerusikn olh T/KPD DW pd 12/7/2015 jam 1430-1520 di IPD DW bersama BSJ DW, SB DW & D7 Bkt Aman. T/KPD DW tlh mengarahkn tindakan berikut:-
i) Usaha mengesan geng2 yg masih bebas.
ii) Buat urine test
iii) Menangkap lelaki Cina yg terlibat dlm pergaduhan sebagai tindakan neutralise.
iv) Kawat cam kedua-dua pihak.
v) sediakn fakta kes untuk KP & KJSJ membuat sidang media pd isnin.
vi) statik anggota mpv & urb di Plaza Low Yat utk mengelakkan sebarang tindakan mana2 pihak menjurus ketegangan perkauman.

Reaksi2 Blogger
——————
10. Reaksi2 yg terdapat di laman blogger adalah seperti berikut:-

a) Reaksi blog Cina
– Dunia dah berubah, tak sangka pencuri berani balas dendam.
– pengawal keselamatan tidak berguna, hanya menyaksi sahaja.
– mengkritik kaum melayu menberi alasan mereka terbeli hp klon, namun persoalannya ia adalah kedai oppo berlesen maka tak mungkin jual hp klon.
– pengawal keselamatan semua warga asing, tidak profesional.
– pengawal hanya buli orang awam sahaja.
– melayu tak guna.
– malaysia tak ada undang2.

b) reaksi blog Melayu
– Jgn satu hari nanti Cina di Tanah Melayu ni jd mcm Cina di Indonesia. Baru makan xhabis.
– penjual hp cina penipu, kaki kencing
– Mana melayu2 kita ni tak duduk diam. Skrg cina sudah pijak atas kepala melayu.. takkan nak kasi muka lagi.. jangan sampai 13may berulang kembali.

Ulasan
——-
11. Dilihat punca utama kekecohan ini adalah rasa tidak puas hati oleh sekumpulan remaja melayu ekoran seorang kawan mereka telah ditangkap dan dituduh mencuri telefon di salah sebuah kedai di Plaza Low Yat.

12. Insiden ini menjadi viral ekoran orang ramai telah upload video2 & gambar2 kejadian ke dlm blogger & seterusnya mengeluarkn komen2 berunsur perkauman tanpa mengetahui keadaan sebenar insiden pergaduhan tersebut.

13. SB DW tlh mencadangkn supaya tangkapan dibuat ke atas beberapa lelaki Cina yg terlibat dlm pergaduhan tersebut sebagai langkah neutralise isu sensitif perkauman. Selain itu, sidang media pihak polis perlu menerangkan fakta kes secara betul supaya perkara ini tidak berpanjangan.

14. Anggota sektor SB juga tlh diarahkn utk menjumpai tokoh2 masyarakat supaya tidak mengambil tindakan sendiri & serah kpd pihak polis utk siasatan. Tq.

What’s really interesting about the police investigative report is the summary, where the officer who wrote it suggested that even the Chinese employees who were defending themselves in the attack should be arrested as well to “neutralise” any issue of racial sensitivities. I’m no lawyer but that doesn’t sound right, does it?

 

Support Us!

If you like our work, you can help support our work by visiting our sponsors, or even donating to our fund. Any help you can render is greatly appreciated!

Comments

Post your comments here

Powered by WP Review

About The Author

Related posts

17 Comments

  1. Hippo

    You shld not release details of the complainant in cases like these…you have gone to the extent of publishing even their home addresses and IC numbers. Please be more sensitive to private information.

    Reply
      1. mal berkat

        Betol bos

        Ini kes now punya adalah curi

        Cuma saya nak tekankan, sudah lama ada penjual dah tipu esp area kotaraya kl

        So bila benda cam nih berlaku, rata2 ingat itu budak (jahat) dah kena main

        Ini tragedi SEBIJI macam di tunis punca Arab spring

        Gomen kerap rasuah

        Bila ada mangsa yang bakar dirinya, rakyat terus bangkit tanda geram sama kerajaan

        Itu staf ‘dbkl’ nya pasal hingga ben Ali cabut lari & others leader e.g. gadafi, Mubarak & etcs jadi k. O

        Moral: jangan bagi ada dendam. Kasi itu jenayah tipu padam sebelum lebih serius

        Peace BANGSA malaysiaku sekelian 😀

        Reply
        1. Dr. Adrian Wong

          Yeah, saya pun kena tipu dahulu, tapi ini bukan masalah di Low Yat saja. Mana-mana pun ada penjual yang menipu, baik Cina, Melayu ataupun India.

          Kebenaran sudah diketahui. Saya harap orang ramai menyedari bahawa ini hanya kes curi, dan langsung tiada unsur rasis.

          Baik kita tumpukan perhatian balik kepada kes yang lebih merungsingkan rakyat – 1MDB… 😀

          Reply
          1. mal berkat

            Kadang2 i rasa ini konspirasi somebody tok alihkan isu2 korupsi kepada kaum lak, setuju?

            Sebab pelik. Kenapa ini gaduh bukan sebelum 1mdb nya kes tapi JUST after tengah kaycoh

            Bakal agong from kelantan sangat alim. Hati2 semua wahai yb ‘jahat’

            Anda mungkin dipecat dari jawatan sebelum pru 14. Haha

  2. Saduq

    Dua pencuri buat kecoh, tiba-tiba isu racist yang timbul? Harap polis siasat budak2 ni yang bawak geng. Ingat ini gangland ka?

    Reply
  3. Pingback: The True Story Of The Attack On OPPO Low Yat Plaza - Tech ARP Forums

  4. Pingback: Three Fined For Assault That Caused The Low Yat Plaza Riot

  5. Pingback: Malay Pride Gathering To Counter Bersih 4.0 - The Rojak Pot

Have something to say? Share it with us!

%d bloggers like this: